miércoles, 6 de enero de 2016

COM AMAVA DON BOSCO (Valencià)



Estimada amiga, amic, què  tal? Espere que feliç. Amb la intenció que ho estigues, t’escric la present reflexió quinzenal. En ella tractarem de comprendre l’art de Don Bosco en acostar-se  amb  tant de carinyo y alhora intel·ligència als joves.





Es pot designar como a “bondat”  la  manera que tenia Don Bosco de tractar als xics de l’Oratori de Sant Francesc de Sales de Torí. Per arribar a la seua comprensió, afortunadament tenim una descripció meravellosa, escrita per Don Caviglia: 

  “Parle de la classe de bondat què és acollidora, humil, cordial, carinyosa alhora que paternal, maternal, fraternal. No parle del  tipus de bondat condescendent, sinó d’aquella que atrau a les persones, de la classe (de bondat) que deixa  lloc per a l’altre”.

En esta estupenda descripció floregen els aspecte positius de la bondat que desenvolupava el  Pare i Mestre de la joventut: la seua bondat era “acollidora” ja des del primer moment en que contactava amb el  jove. Es presentava amb la senzillesa, amb la “humilitat” de qui reconeix sincerament la importància del xic que te al davant. És “cordial” i intenta aplegar-li al cor al xaval, escoltant els seus  batecs.  Deixa espai per al “carinyo”, eixa classe d’amor  espontani, de vegades un tant impulsiu i que precisa exterioritzar-se.
 
Però bondat què sempre s’adapta a les circumstàncies que necessita el xaval: oferint-li la fermesa del “pare”; comprenent i si n’és el cas consolant-lo, atenent al més “menut” (al més necessitat) com a una “mare”; o permetent-li de igual a igual, com a un “germà” las  expansions, els sans gustos, el joc i el bon humor.
 “En una paraula- conclou Don  Alberto Caviglia- “Ell amava i nosaltres sentíem el poder del seu amor”. 

Pensem que ens ve de perles, per a il·lustrar açò que ens comenta Caviglia sobre la bondat de Don Bosco, presentar ací el relat del  primer encuentr amb el sant educador, d’altre gran col·laborador seu, Juan Bautista Francesia. Ell ens ho conta:
 
“Jo vaig anar per primera vegada al pati de l’Oratori, invitat per altre xic veí meu i allí em vaig posar a jugar, sense més. Quant em vaig divertir! Però quan millor gaudia del joc, va sonar la campaneta. Vaig córrer com a per encant a tots els que estaven al  meu voltant. Creient que jo també devia fugir, vaig córrer per on em va parèixer i vaig caure, per a la meua ventura, junt a Don Bosco, què  avançava per a contenir aquella riuada de xicons què semblava fugir no sabria a on. I immediatament em va dir:
-Com et diuen?
-Batiste.
-De moment, vine amb mi. 

I em va portar a la funció què es feia a la vesprada. Després de la funció vaig veure a molts (xics) majors què després foren amics meus, que estaven  alegrement al voltant de Don Bosco. Una  força misteriosa m’arrossegava cap a ell. Un poc després, aquella petita reunió es va moure portant a Don Bosco al mig i ixquè de l’Oratori cap al carrer… La lluna era bella i ja enviava els seus pàl·lids raigs, i jo pensava en la poesia d’allò viscut… en aquella pau què acabava amb el capvespre i tal vegada per a sempre.
Vaig saludar a Don Bosco dient-li confusament: “Ciao* Don  Bosco” amb ‘l’admiració dels circumstants. “Què dius? Has de tractar-lo amb respecte”. Però Don Bosco no es va molestar; em va acaronar, excusant la meua descortesia. Després d’aquest acte meu de valor, em vaig allunyar botant una sequieta…”

Amiga, amic et desitge que gaudisques un poc d’eixa felicitat del xaval Batiste Francesia, què després de conèixer Don Bosco, li feia botar aquella sequieta, festejant així el seu encontre amb ell.

El vostre amic,
Francesc

  (*)    “Ciao” és una salutació familiar i confidencial entre aquells  que es tracten de tu.


                                                Bon Any Nou 2016!

No hay comentarios:

Publicar un comentario