sábado, 29 de diciembre de 2018

L’EDUCACIÓ QUÈ TRANSFORMA (Valencià)



D’una publicació (1) destaquem alguna de les seues frases què ressalten l’educació. Per exemple, al llegir una d’elles, ens assabentem que Sydney J. Harris ens presenta: “L’objectiu general de l’educació és convertir els espills en finestres”. Efectivament, doncs en l’espill normalment et mires tu. Mentre que si t’ensenyen el món que tens al teu voltant, trenques l’espill, i al través del marc observes objectes i persones, què et fan eixir de tu mateix.

Ans no podem deixar a banda la visió del gran Aristòtil què, ja a l’antiguitat comprovà esta clara conclusió; “Educar la ment sense educar el cor no és educació en absolut”. Així és, mentre la saviesa, la intel·ligència ens va obrint pas a conèixer el món i en ell especialment les persones, si no s’aprén al mateix temps a tindre al proïsme com a germà, a tindre compassió, a amar-lo amb l’ànima, no haurem tret de l’aprenent més que orgull, vanitat i displicència.

Per això, al preguntar-li a un antic alumne de la Professional, a qui son pare l’havia ficat allí perquè ja no sabia l`home què amb ell, per la seua indisciplina i rebuig de l’escola… Ens contestà: “No. Jo no vaig canviar en la Professional perquè allí no sols tocàvem els llibres, sinó també les màquines-ferramenta del taller. Jo vaig canviar per vore l’apropament, l’entrega a nosaltres dels professores i caps de taller”.

 Eixa educació què, en tots els àmbits educatius, família, centre escolar, esportiu, d’amistat, de companys, associatiu… alimenta ment i cor, és una verdadera ajuda a l’educació de les persones; trau d’elles allò millor.

Vuestro amigo,
Francesc

(1) He trobat en el calendari que editen els Missioners de la Consolata, una sèrie de frases què destaquen l’educació. No per descomptat, aquest any 2019, el dediquen així: EDUCAR EN HUMANITAT.


No hay comentarios:

Publicar un comentario