sábado, 28 de mayo de 2016

LA IMPORTÀNCIA DE LES COSES MENUDES (Valencià)





El xiquet no ha començat encara l'Educació Infantil. Amb els seus dos anyets i pico, quan veu el rostre de Crist crucificat, diu molt segur amb la seua llengua de drap, quan li preguntem –Qui és? -Xus! Dir-li-ho amb una tendresa que li aplegue al menut pot ser la clau per una cosa tan important per a ell com ara poder-li transmetre el patrimoni de les nostres creences.
Unes paraules a l’oïda, com solia fer el gran educador Don Bosco per a apropar-se més al cor del xaval, una palmadeta a l’esquena donant-li ànims, pot ser siga d’una importància tal que faça sorgir de dintre d’una persona, més encara si es jove, un optimisme, una confiança en sí mateix que puga salvar la seua vida.


Escriure unes poques paraules d’ànim o lloança en un paper. O paraules a l’oïda, una salutació. Un somriure. Escoltar. Preguntar. Felicitar. Dir “gràcies”. O “m’ha agradat”. Una palmadeta. Poden significar la salvació d’una persona. En especial si és xiquet o jove.

Per què no ho fem? Per què amb freqüència ho escatimem? Perquè no valorem la força, la transcendència de les coses menudes. Valorem més l’envoltori, l’envàs que el contingut. Quan allò que compta de veres és l’entrega teua en les coses menudes que fas. Amb aquest detall pots aplegar a la persona de forma personal i senzilla. Pots arribar al cor, aspecte central en les relacions. I arribar a despertar confiança. 

Com a exemple d’aquesta gran força de les coses menudes, et relataré allò que observava en uns cartells presentats per tres xiquets què contenien les següents frases en forma de solucions a situacions de conflicte:
 ·Estic enfadat  i ho arregle amb un somriure
 ·Veig pobresa i ho arregle amb la petita aportació d’allò que tinc
 ·Experimente aclaparament i ho combat amb una paraula d’ànim

Apreciada, apreciat amic, et suggerisc, primer a mi mateix, que li donem el valor a allò –que pareix- menut, so pena d’enganyar-nos en la nostra percepció i actuació.
El teu amic,
Francesc

No hay comentarios:

Publicar un comentario