sábado, 7 de noviembre de 2015

MÉS SOBRE ECOLOGIA (Valencià)



Tal vegada l'educació mediambiental no és tasca suficient per a abordar els problemes ecològics, que requerixen una urgència immediata. No obstant això caldrà continuar educant a la població del planeta sense parar.




L'educació en ecologia és la base de la transformació de la mentalitat de la gent. Amb ella es pretén que les persones passen de depredadores, a gent que respecta la naturalesa, que recicla, que reduïx el consum, que reutilitza (les tres R). Com l'educació té un procés: cal informar-se sobre l'ecologia, valorar com són d'indispensables els recursos del planeta, conéixer els enormes desastres que s'han ocasionat aquests últims cent anys... Este aprenentatge requerix temps, no sols per a informar-se, sinó més especialment per a atresorar les actituds adequades de respecte i de lluita per a fer un planeta "sostenible" per a la vida.



Com a exemple d'esta educació ecològica ens pot ajudar aquest fet: Un grup d'estudiants de 1r de l'ESO (Espanya) que tenien l'assignatura optativa "Educació Mediambiental" van eixir amb el seu professor al camp. Fent una volta per ell van observar que en un bancal es trobava desmanegat, rovellat un auto. Els alumnes van respondre així a les preguntes del professor: 
-Este no és el lloc de desprendre's d'un vehicle.
-És un camp per a cultivar i obtindre aliments.
-A més, hi ha lleis que obliguen a entregar el vehicle per al seu desballestament.


No obstant això, convé escoltar alguna proposta que done prioritat a la urgència amb què cal remeiar els problemes del medioambient. Un cavaller ens insinua que "en tots els paísos" -s'hauria de matisar açò- s'utilitza l'intercanvi en el reciclatge dels rebutjos. Si tu tornes a la botiga les botelles de vidre, et reintegren uns cèntims. Si recicles plàstic, llandes de refrescos, paper i cartó, també reps una compensació dinerària. No hi ha temps per a esperar que l'educació mediambiental done fruit, cal estimular ja! la defensa de la naturalesa amb els diners.


És una proposta que correspon als governs posar en marxa. Encara que veiem crucial l'educació ecològica, tant com assignatura en Primària i Secundària com també la seua presència en dels mitjans; que informen amb realisme dels problemes ecològics, però que també els exposen, no tant de forma alarmista, sinó indicant seguidament amb atenció, la manera de resoldre'ls.


El vostre amic,
Francesc



No hay comentarios:

Publicar un comentario