sábado, 15 de agosto de 2015

ELS "GRANETS" D'ARENA ECOLÒGICS (Valencià)

No fa ni una setmana que, al comentar aquesta problemàtica mediambiental que patim, amb un cavaller, em feia observar que les qüestions globals -com l'ecològica- no les podem solucionar els mortals de a peu. En són responsabilitat dels governs i poders mundials. Però m'afegia de seguida que cadascun de nosaltres podem col·laborar amb el nostre granet d'arena. Doncs precisament, d'aquest granet d'arena tracta la nostra actual reflexió!


És hora d'actuar. Una altra persona més descriptiva, m'explicava que ell quan estava tot sol a la botiga no utilitzava més que un got per a les seues begudes (que vaja quina quantitat de líquids "fresquets" hem de prendre en este calorós estiu de l'hemisferi nord!). L'escurava, quan era necessari, però no n’nava toquejant i implicant altres gots. Perquè,  és clar! , així estalvia aigua i especialment sabó, que dita siga de pas, se'n va en el millor dels casos mesclat amb l'aigua a la depuradora, la qual, pobreta!, no pot filtrar tant i el sabó acaba contaminant el riu, la mar. 

 
Un altre "granet d'arena" era el de qui em deia que reciclava el paper, i amés al seu despatx tenia un rètol que ho anunciava (en castellà i en valencià): SOLO PAPEL I CARTÓN/NOMÉS PAPER I CARTRÓ. Magnífic per anunciar-ho i anar així alhora que recicles, mentalitzant el personal que veu el rètol i la teua pràctica recicladora."


 "I en general -em comentava aquesta última persona recicladora- que s'ha avançat d'allò més a Espanya en aquesta pràctica, però que per un altre costat, encara queda pendent l'altra cara de la moneda, i és que es tira molt, que es fa molt de fem. Doncs, així ens posava el cavaller, precisament en sintonia amb el papa Francesc que ens en proposa: -Hem d'aprendre a disfrutar amb poc. Ací queda escrit!


 I, una cosa curiosa que et presente, d'un altre "granet d'arena" dels molts que se'ns poden ocórrer. T'ho expose com si fóra una pregunta d'examen: "Per entrar a una escola tens una porta que s'obri automàticament amb un motor elèctric. Al costat d'esta porta hi ha una altra xicoteta que va a mà, amb clau. Si has d'entrar, quina seria l'opció més ecológica?, per qué?"
 



 

 
"Amic, amiga em pots escriure en un comentari la teua resposta, i inclús enviar-me també eixos altres "granets d'arena" ecològics que sens dubte practiques. Per una altra banda, no compartisc el que no podem solucionar de totes maneres qüestions greus i de nivell global. Som corresponsables sempre de totes aquestes qüestions, i per lo tant, cadascú ha de reflexionar sobre què li correspon fer perquè desapareguen eixes "deficiències" globals. 

El teu amic,

Francesc"


No hay comentarios:

Publicar un comentario