miércoles, 15 de julio de 2015

ECOLOGIA AMB MAJÚSCULES (Valencià)



L’ecologia en aquests moments està d'actualitat. Molts dels governs, institucions de les Nacions Unides, vàries autoritats de diverses religions, fan un aplaudiment a la carta del Papa Francesc LAUDATO SI' (1) sobre aquest transcendental assumpte.

Doncs el planeta Terra està fet –malgrat les seues evidents imperfeccions (?): turmentes, terratrèmols, inundacions, malalties, sequeres- per a poder disposar dels recursos per a la vida de tots els éssers vius, en especial la de l’home, al qual ofereixen amés, la bellesa esplendorosa que l’enlaira i extasia.


Alguns dels elements essencials per a la vida en són: l’aigua, l’aire, el terra, el món vegetal i el món dels éssers vius. Tots ells han d’interactuar de forma compensada per fer que els éssers que habiten a la Terra puguen gaudir de la seua pròpia vida.

Quan pensem en l’aigua, la necessitem neta, abundosa i de qualitat; l’aire l’exigim net, respirable; el terra, net; el món vegetal abundant per a que aporte els seus recursos i done a l’aire l’oxigen que aquest necessita; demanem que la fauna siga abundosa i variada dintre del seu hàbitat correctament respectat.

A tot aquest coherent pla se’l sol qualificar amb la paraula <sostenible>. Ara bé, la tasca transcendental n’és: I com s’aconsegueix aquesta <sostenibilitat>? Doncs amb unes actituds coherents a aquestes bondats que exigim per als recursos anomenats. Els enemics d’aquest “bonic” pla en són: la 'comoditat'. Si recicle el paper, he d’anar al contenidor de paper i cartró i dipositar allí aquestes deixalles. Si em fa peresa, i les llance al terra o al contenidor equivocat, falte a l’ecologia.
 

Una altra actitud a corregir és aquella de 'no saber allò que perjudica i allò que afavoreix l’ecologia'. En positiu, vol dir que s’ha d’eliminar la 'ignorància' sobre l’ecologia. Fa uns anys, una xiqueta d’11 em va contar que al seu curs la professora manà a dos xics a buidar de papers la caixa que tenien per a reciclar. Els xavals anaren on estaven els contenidors, però hagueren d’obrir-los per a veure quin era el del paper i cartró. No sabien quin era el codi de colors per a dipositar les diverses deixalles! 

Se’ns diu també que en l’ecologia s’ha d’actuar en tres punts (Les tres R) 'Reduir, Reciclar, Reutilitzar'. Quant al primer punt, Francesc ens diu que hem de ser 'sobris i aprendre a gaudir amb poc'. Però potser que allò que més s’agraeix del papa en aquesta carta siga que reclame, no sols la sensibilitat ecològica, sinó que exigesca 'responsabilitat', perquè no es tracta de ser educat, sinó de no cometre un atac a la vida; d’estar moralment obligat a treballar per ella. Els cristians potser ho entengueren millor si se’ls diguera que es un pecat greu i no una descurança qualsevol.

El vostre amic
Francesc
(1) Aquest títol de la carta de Francesc està tret del Càntic de Francesc d’Asís a les coses creades per Déu. Totes són dignes de ser lloades, i en primer lloc, Déu el seu creador.
                               Heus aquí  alguns dels seus versos:

           “Lloat sigues tu, Senyor meu, 
           en unió amb totes les criatures, 
           especialment pel germà sol, 
           pel qual obris el dia, 
           i mitjançant ell ens il·lumines.
          I n’és bell, i irràdia la seua llum
          amb gran esplendor: 
          i n’és símbol de la teua presència, 
          oh Altíssim.”

No hay comentarios:

Publicar un comentario