martes, 30 de junio de 2015

UN PREMI TAN ESPECIAL (Valencià)


P R E M I   A   L' E S F O R Ç
En aquesta ocasió, la reflexió versarà sobre un premi del tot especial, el premi a l'esforç. Hi ha un Institut on, a punt de finalitzar el curs, es lliura un extraordinari premi: els alumnes de cadascuna de les classes de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius (Formació Professional) voten la companya o el company de curs que els sembla s’ha esforçat bona cosa en eixe curs escolar.

Els estudiants guardonats, ben mudats, els seus pares, iaios, amics, nuvis i núvies, germans, professors s’apleguen al pavelló-teatre per a assistir al lliurament dels guardons.

Els nervis, les emocions no poden reprimir-se. Primerament, una persona destacada del món civil, molt afecta a l’ideari de l’Escola, expressa en un discurset les seues idees sobre aquesta celebració. Hui li ha tocat parlar a un antic alumne de l’Escola què ha dit que l’esforç és important i necessari per a tot; que és una actitud per a aconseguir diàriament qualsevol objectiu. I els ha felicitat als estudiants pel seu esforç en el present curs.



Després, les emocions pugen de to: Quan és cridat un premiat o premiada, puja acompanyat/da pel seu tutor/a l’andador –rampa emmoquetada- a rebre el diploma i el trofeu, saludat/a pels que formen la mesa, mentre es disparen les càmeres fotogràfiques i els mòbils sense parar. És el moment de glòria!




En acabant, ixen els guardonats, i també els seus acompanyants per tal de degustar un aperitiu i uns refrescos. Aquí la tertúlia és més distesa i menys formal. Potser siga l’acte on més s’expressa l’alegria, la joia del premi guanyat: -Enhorabona en allò que te toca!, -dius, estrenyent la mà del pare d’una xica premiada. –Jo no, -et contesta amb un somriure de satisfacció- és ella.




La veritat és que les dues coses són reals, l’excel·lent actitud i constància de la xiqueta, però també el recolzament del pare i de la mare.

La pregunta que ens acudeix és aquesta: que si n’hi ha tres o quatre que s’han esforçat amb igual nivell al mateix curs, per què sols se li ha donat el premi a un? Un alumne en fa una interessant explicació: -Si en donaren més d’un premi, aquest no tindria tanta vàlua.

Bo. Una extraordinària invenció, aquest premi a l'esforç, perquè la lloança, els aplaudiments fan miracles. Recolzen i fan créixer ja per a sempre la personalitat d’un/a adolescent o d’un/a jove.

El vostre amic
Francesc

No hay comentarios:

Publicar un comentario