viernes, 29 de mayo de 2015

FORMACIÓ PROFESSIONAL (2) (Valencià)

Va acabant el curs a Espanya. Els graduats de batxiller es preparen  amb la selectivitat per a accedir a una carrera universitària. Però amés es contempla una altra opció, aquella dels estudiants que accedeixen a la Formació Professional. Hi ha una nova oferta para aquesta modalitat: la Formació Professional de 2º Grau. Esta modalitat de 2 cursos forma un professional competent en la manipulació de les màquines ferramenta -en el cas de l'especialitat de Mecanitzat- afegint-li-hi la necessària preparació teòrica, de control numèric i de disseny tècnic digitalitzat. Professional què demanda de forma urgent el parc empresarial.




Fa un parell d’anys, escrivíem aquesta mateixa reflexió, que ara encara sembla tan viva i fresca, perquè, tot i això, no s’acaba de posar tot l’interès, tota la mentalitat social i institucional que mereixen pel seu gran valor els estudis professionals. Per una altra banda, ja s’han avançat passos en posar els estudis professionals més a la mà, i més ben considerats cap als alumnes i cap a la societat: La modalitat dual (treballar i fins i tot tenir nòmina en les empreses mentre s’estudia) es va implantant gradualment. I a més s’ha establert un grau, un graó previ als Cicles Formatius de Grau Mitjà: la Professional Bàsica. Benvinguda si amb això s’arrepleguen i es poden preparar molts alumnes que es perdrien, sense arribar a "provar" estos estudis professionals que poden "salvar-los" la vida.


"Cada vegada més estudiants, xics i xiques, s’apropen en este temps als instituts per a matricular-se i realitzar un Cicle Formatiu (Formació Professional). Que els estudiants els puguen cursar amb il·lusió i aprofitament n’és l’objectiu prioritari dels mateixos. Per a aquesta tasca cal que professors ben preparats en les respectives branques treballen amb il·lusió dia a dia, que conreen la proximitat a d’ells i a d’elles per a poder entendre’ls i atendre’ls en les seues necessitats formatives i que per damunt de tot els formen com persones amb valors, com ara la responsabilitat, la convivència, la creativitat, la solidaritat".

"Que també estos mestres professionals intenten mantenir la il·lusió que a l’inici del seus estudis i tallers porten els estudiants, amb iniciatives creatives: visites significatives a empreses i a exposicions del ram, la participació en concursos de la seua especialitat els quals els motiven, la col·laboració en la millora del “seu” taller…, entre altres".
 
"Al termini del segon curs d’aquests estudis professionals, es realitzen les pràctiques a les empreses; no és l’actuació ni de llarg que ofereix el model alemany, en què pràcticament durant els cursos de Formació Professional s’estudia i a la vegada s’està contractat i treballant a una empresa. Però mentre aplegue este model d’anar inserint-se al món laboral,  n’és important cuidar aquest primer contacte amb el món real  de l’empresa".

"Pense que la societat ha de valorar encara més aquests estudis professionals. Fa uns anys a una graduació de 2º Cicle escoltava al director pedagògic adreçar-se als graduats amb aquestes paraules: –Vos felicite, heu triat molt bé els vostres estudis. Els estudis professionals vos obrin des d’ara al món laboral, o si voleu, al món de l’estudi.  Podeu començar la inserció laboral, si ho desitgeu, però també seguir els estudis. I concloïa amb el seu personal testimoni: -Jo vinc de l’escola professional; vaig començar com vosaltres".

"Cal valorar davant els fills i filles aquests estudis de Formació Professional, per una banda, i per altra, escoltar les seues disposicions i fins les seues preferències, i  recolzar-los, no sols per a la llur felicitat, sinó també per al bé del teixit empresarial, econòmic i social, el qual precisa de tècnics, formats i persones responsables i satisfetes amb el seu treball i la seua aportació a la societat".

El vostre amic
Francesc

3 comentarios:

  1. Si ets jove, si estàs preparant el teu futur en els estudis de Formació Professional... Tens ara l’ocasió de conèixer un centre en el què trobar una bona preparació, un ambient d’amistat i un professorat pròxim. Centre San José Artesano (Salesians, carretera Matola) en Elx –Alacant- Espanya.

    ResponderEliminar
  2. En Salesians, carretera de Matola, tens estudis d’ESO i Batxillerat. Però en allò que t’insistim ací és en els estudis de Formació Professional: Bàsica, Cicles Mitjans i, en el seu cas, de Formació Professional de Grau Superior de Disseny de Mecanitzat.

    ResponderEliminar
  3. Aquesta informació val el mateix per al/a la jove que per a la dona o per a l'home, els quals poden ben bé aconsellar, animar, informar a la seua vegada al/a la jove perquè conega i en el seu cas realitze esta bonica preparació a una especialitat professional.

    ResponderEliminar